Wat zijn nu typisch Griekse kruiden?

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram

recent

De beste bescherming voor de tafels in je restaurant

Waar gegeten wordt, wordt geknoeid. Of dat nou thuis is of in een restaurant of café. In de meeste gevallen is dit eenvoudig schoon...

Soep is populair tijdens de vakantie

Maar kun je deze vakantiesoep ook thuis maken? Als het om eten gaat, zijn er weinig dingen zo geruststellend als een goede kom soep. Soep...

Wat is het verschil tussen Brussels en Luikse wafels?

Wafels zijn een heerlijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met België. Maar wist je dat er twee soorten wafels zijn die populair zijn in...

Waarom zijn groene smoothies goed voor je?

Groene smoothies worden steeds populairder geworden, en niet alleen onder gezondheidsbewuste mensen. Het zijn drankjes die gemaakt zijn van bladgroenten, fruit en water of...

Zo onderscheid je jouw horecazaak van de rest

Als horecazaak kan het lastig zijn om jezelf te blijven onderscheiden van de concurrentie. Vooral omdat er steeds meer nieuwe hippe tentjes bijkomen en...

Elke wereldkeuken heeft zijn eigen combinatie van kruiden en specerijen die keer op keer in recepten terugkomen, en de Griekse keuken vormt daarop geen uitzondering. Degenen die geen fan zijn van pittig-heet eten kunnen zich verheugen, want in Griekse kruiden worden doorgaans gebruikt om een hartig gerecht te creëren in plaats van een gerecht dat vol zit met hitte.

Piment

Piment, in Griekenland bekend als bahari (bah-HAH-ree), is een verrassend ingrediënt in Griekse gerechten omdat het uitsluitend ten westen van de Atlantische Oceaan wordt verbouwd. Het wordt echter gebruikt in desserts zoals baklava en kataifi. Je kunt de gedroogde bessen kopen en zelf malen of ze al verpulverd kopen.

Kardemom

Kardemom, in Griekenland Karthamo (KAR-thah-mo) genoemd, wordt vooral gebruikt in sauzen en als smaakmaker voor groenten. Het komt voor in grote peulen, maar kan ook gemalen gebruikt worden; in het Midden-Oosten komt het vaker voor in dessertrecepten in gemalen vorm.

Kruidnagel

Kruidnagels worden in Griekenland vaak gebruikt in cakes, gebak en zoetigheden, waaronder kourambiedes, traditionele kerstkoekjes. In Griekenland staan kruidnagels bekend als garifalo (ghah-REE-fah-lo), en ze worden ook in varkensvlees gestopt voordat het wordt geroosterd. Kruidnagel kan in zijn geheel worden gebruikt, geraspt in soepen, of als smaakmaker voor vlees, vis, gevogelte of groenten.

Koriander

Koriander, of kolianthro (koh-LEE-ahn-throh), is net als anijs een lid van de peterselie familie. Het komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten en wordt gebruikt als medicijn en in de traditionele Griekse keuken. Het heeft een sterke, aardse smaak, maar veel daarvan wordt tijdens het kookproces uitgeloogd, waardoor een meer delicate smaak overblijft.

Mahlab

Deze specerij wordt gemaakt van de zaden van een soort wilde zure kers, en heeft een unieke fruitige smaak. Mahlepi (mahk-LEH-pee), het Griekse woord voor mahlab, wordt gebruikt in tsoureki, een traditioneel zoet brood dat met Griekse Pasen wordt geassocieerd, en in koekjes en ander gebak.

Mastiek

Mastiha (mahs-TEEKH-hah) De Grieken gebruiken mastiek vaak bij de bereiding van likeuren, en het wordt zelden buiten het land aangetroffen. Het Griekse eiland Chios beweert de beste mastiek te produceren. Het is afkomstig van de pistacia lentiscus boom en wordt gebruikt in Grieks paasbrood, maar ook in rijstpudding en ijs.

Nootmuskaat

Nootmuskaat, of moschokarido (mos-ho-KAH-ree-thoh), is een van de hoofdingrediënten van het typische Griekse gerecht moussaka en speelt een sleutelrol in pastitsio, een pastagerecht met gemalen rundvlees en een bechamelsaus. De Grieken gebruiken nootmuskaat echter in allerlei gerechten, van desserts tot sauzen en likeuren.

Saffraan

De Grieken erkenden de geneeskrachtige waarde van saffraan al vóór de Middeleeuwen. De plant, bekend als zafora of safrani (zah-for-AH of sah-FRAH-nee), wordt vandaag de dag nog steeds geteeld, en de specerij wordt vaak gebruikt in recepten en gerechten op basis van rijst. Het is een dure specerij, maar met een beetje kom je een heel eind, zowel wat smaak als wat de geeloranje tint betreft.

Sumak

Sumak, of Sumaki (soo-MAH-kee) smaakt een beetje naar azijn, met een wrange en citroenachtige smaak. Het wordt veel gebruikt in de Griekse keuken, vooral in droge kruiden voor vlees, maar ook in marinades en dressings.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram