Wat is het verschil tussen Brussels en Luikse wafels?

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram

recent

De beste bescherming voor de tafels in je restaurant

Waar gegeten wordt, wordt geknoeid. Of dat nou thuis is of in een restaurant of café. In de meeste gevallen is dit eenvoudig schoon...

Soep is populair tijdens de vakantie

Maar kun je deze vakantiesoep ook thuis maken? Als het om eten gaat, zijn er weinig dingen zo geruststellend als een goede kom soep. Soep...

Wat is het verschil tussen Brussels en Luikse wafels?

Wafels zijn een heerlijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met België. Maar wist je dat er twee soorten wafels zijn die populair zijn in...

Waarom zijn groene smoothies goed voor je?

Groene smoothies worden steeds populairder geworden, en niet alleen onder gezondheidsbewuste mensen. Het zijn drankjes die gemaakt zijn van bladgroenten, fruit en water of...

Zo onderscheid je jouw horecazaak van de rest

Als horecazaak kan het lastig zijn om jezelf te blijven onderscheiden van de concurrentie. Vooral omdat er steeds meer nieuwe hippe tentjes bijkomen en...

Wafels zijn een heerlijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met België. Maar wist je dat er twee soorten wafels zijn die populair zijn in België, namelijk de Brussels en Luikse wafels? In deze blogpost gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee lekkernijen.

De Brussels wafel

Laten we beginnen met de Brussels wafel, die vaak wordt aangeduid als de ‘Belgische wafel’. Deze wafel is rechthoekig van vorm en heeft een licht en krokant textuur aan de buitenkant, terwijl het binnenste zacht en luchtig is. De Brussels wafel wordt gemaakt van een licht gistdeeg, wat het zijn unieke smaak en textuur geeft. Vaak wordt er vanillesuiker aan het deeg toegevoegd om de wafel een zoete smaak te geven.

Brussels wafels worden vaak geserveerd met slagroom, aardbeien, chocoladesaus of poedersuiker. Ze zijn ook gemakkelijk te vinden bij kraampjes op straat, waar ze worden verkocht als snelle snack.

De Luikse wafel

Dan hebben we de Luikse wafel, die vernoemd is naar de stad Luik. Deze wafel is kleiner en ronder van vorm dan de Brussels wafel. In tegenstelling tot de Brussels wafel heeft de Luikse wafel een dikkere textuur en een knapperige buitenkant. Dit komt omdat de Luikse wafel gemaakt wordt van een deeg op basis van parelsuiker. Dit zijn kleine stukjes suiker die in het deeg worden verwerkt. Wanneer de wafel wordt gebakken, smelt de parelsuiker en karamelliseert deze, waardoor de buitenkant van de wafel een knapperige textuur krijgt.

De Luikse wafel heeft een rijke, zoete smaak die afkomstig is van de karamelisatie van de parelsuiker. Dit maakt het ideaal als een zoete traktatie op zichzelf, maar het kan ook worden geserveerd met fruit, slagroom of chocoladesaus.

Het verschil tussen Brussels en Luikse wafels

Het belangrijkste verschil tussen Brussels en Luikse wafels zit in hun textuur en smaak. De Brussels wafel heeft een lichtere textuur en is zachter van binnen, terwijl de Luikse wafel een dikkere textuur heeft en een knapperige buitenkant. De Brussels wafel heeft een subtiele smaak van vanillesuiker, terwijl de Luikse wafel een rijke, zoete smaak heeft dankzij de karamelisatie van de parelsuiker.

Naast hun textuur en smaak, zijn er ook enkele andere verschillen tussen de twee soorten wafels. De Brussels wafel wordt vaak geserveerd als een lichte snack, terwijl de Luikse wafel vaak wordt gezien als een dessert op zichzelf. De Brussels wafel wordt vaak gegeten met slagroom en fruit, terwijl de Luikse wafel vaak wordt geserveerd met poedersuiker, chocoladesaus, slagroom en soms zelfs met ijs.

Een ander verschil is de manier waarop de wafels worden gebakken. De Brussels wafel wordt meestal gebakken met een speciaal wafelijzer dat diepe vierkante holtes heeft, terwijl de Luikse wafel meestal wordt gebakken in een wafelijzer met ondiepere, ronde holtes.

Hoewel beide wafels van oorsprong Belgisch zijn, zijn ze verschillend qua regionale afkomst. De Brussels wafel wordt voornamelijk geassocieerd met de Belgische hoofdstad, terwijl de Luikse wafel afkomstig is uit de stad Luik, in het zuiden van België. Beide wafels zijn echter populair in heel België en zijn gemakkelijk te vinden in bakkerijen en kraampjes op straat.

Kort samengevat

Kort samengevat zijn Brussels en Luikse wafels twee verschillende soorten wafels die beide populair zijn in België. De Brussels wafel heeft een lichtere textuur en subtiele smaak van vanillesuiker, terwijl de Luikse wafel een dikkere textuur heeft en een rijke, zoete smaak van karamelisatie van parelsuiker. De Brussels wafel wordt vaak gegeten als lichte snack met fruit en slagroom, terwijl de Luikse wafel vaak wordt gezien als een dessert op zichzelf en wordt geserveerd met poedersuiker, chocoladesaus, slagroom en soms ijs. Beide wafels zijn gemakkelijk te vinden in België en worden vaak geserveerd op straatkraampjes en in bakkerijen.

Maar, er zijn nog veel meer wafels mogelijk. Kijk maar eens op www.wafelijzer.eu.

 

 

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram