Wat is het verschil tussen Brussels en Luikse wafels?

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram

recent

Deze zomerwijnen zijn perfect voor lange dagen op het terras 

Nu de zomer eraan komt, brengen we steeds meer tijd door buiten op het terras, genietend van het zachte weer. Met de toenemende warmte...

Eet je gelukkig, de Psychologische Impact van Voeding

Heb je je ooit afgevraagd waarom een stuk chocolade je humeur kan verbeteren of waarom comfortfood zo troostend aanvoelt? Voeding heeft niet alleen invloed...

Tafelzeil gebruiken in een restaurant of hotel: Praktisch en stijlvol

In de wereld van restaurants en hotels is het belangrijk om rekening te houden met zowel de esthetiek als de functionaliteit van de ruimte....

De betovering van boomstamtafels

In de wereld van natuur ontwerp zijn boomstamtafels momenteel absolute sterren. Deze natuurlijke en unieke meubelstukken brengen een onmiskenbare charme en een vleugje magie...

Geniet van een prachtige sfeer

Buitenkeukens, gebouwd van steigerhout, zijn een ware bron voor een prachtige sfeer in je tuin of op je balkon. Het brengt een gevoel van...

Wafels zijn een heerlijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met België. Maar wist je dat er twee soorten wafels zijn die populair zijn in België, namelijk de Brussels en Luikse wafels? In deze blogpost gaan we dieper in op het verschil tussen deze twee lekkernijen.

De Brussels wafel

Laten we beginnen met de Brussels wafel, die vaak wordt aangeduid als de ‘Belgische wafel’. Deze wafel is rechthoekig van vorm en heeft een licht en krokant textuur aan de buitenkant, terwijl het binnenste zacht en luchtig is. De Brussels wafel wordt gemaakt van een licht gistdeeg, wat het zijn unieke smaak en textuur geeft. Vaak wordt er vanillesuiker aan het deeg toegevoegd om de wafel een zoete smaak te geven.

Brussels wafels worden vaak geserveerd met slagroom, aardbeien, chocoladesaus of poedersuiker. Ze zijn ook gemakkelijk te vinden bij kraampjes op straat, waar ze worden verkocht als snelle snack.

De Luikse wafel

Dan hebben we de Luikse wafel, die vernoemd is naar de stad Luik. Deze wafel is kleiner en ronder van vorm dan de Brussels wafel. In tegenstelling tot de Brussels wafel heeft de Luikse wafel een dikkere textuur en een knapperige buitenkant. Dit komt omdat de Luikse wafel gemaakt wordt van een deeg op basis van parelsuiker. Dit zijn kleine stukjes suiker die in het deeg worden verwerkt. Wanneer de wafel wordt gebakken, smelt de parelsuiker en karamelliseert deze, waardoor de buitenkant van de wafel een knapperige textuur krijgt.

De Luikse wafel heeft een rijke, zoete smaak die afkomstig is van de karamelisatie van de parelsuiker. Dit maakt het ideaal als een zoete traktatie op zichzelf, maar het kan ook worden geserveerd met fruit, slagroom of chocoladesaus.

Het verschil tussen Brussels en Luikse wafels

Het belangrijkste verschil tussen Brussels en Luikse wafels zit in hun textuur en smaak. De Brussels wafel heeft een lichtere textuur en is zachter van binnen, terwijl de Luikse wafel een dikkere textuur heeft en een knapperige buitenkant. De Brussels wafel heeft een subtiele smaak van vanillesuiker, terwijl de Luikse wafel een rijke, zoete smaak heeft dankzij de karamelisatie van de parelsuiker.

Naast hun textuur en smaak, zijn er ook enkele andere verschillen tussen de twee soorten wafels. De Brussels wafel wordt vaak geserveerd als een lichte snack, terwijl de Luikse wafel vaak wordt gezien als een dessert op zichzelf. De Brussels wafel wordt vaak gegeten met slagroom en fruit, terwijl de Luikse wafel vaak wordt geserveerd met poedersuiker, chocoladesaus, slagroom en soms zelfs met ijs.

Een ander verschil is de manier waarop de wafels worden gebakken. De Brussels wafel wordt meestal gebakken met een speciaal wafelijzer dat diepe vierkante holtes heeft, terwijl de Luikse wafel meestal wordt gebakken in een wafelijzer met ondiepere, ronde holtes.

Hoewel beide wafels van oorsprong Belgisch zijn, zijn ze verschillend qua regionale afkomst. De Brussels wafel wordt voornamelijk geassocieerd met de Belgische hoofdstad, terwijl de Luikse wafel afkomstig is uit de stad Luik, in het zuiden van België. Beide wafels zijn echter populair in heel België en zijn gemakkelijk te vinden in bakkerijen en kraampjes op straat.

Kort samengevat

Kort samengevat zijn Brussels en Luikse wafels twee verschillende soorten wafels die beide populair zijn in België. De Brussels wafel heeft een lichtere textuur en subtiele smaak van vanillesuiker, terwijl de Luikse wafel een dikkere textuur heeft en een rijke, zoete smaak van karamelisatie van parelsuiker. De Brussels wafel wordt vaak gegeten als lichte snack met fruit en slagroom, terwijl de Luikse wafel vaak wordt gezien als een dessert op zichzelf en wordt geserveerd met poedersuiker, chocoladesaus, slagroom en soms ijs. Beide wafels zijn gemakkelijk te vinden in België en worden vaak geserveerd op straatkraampjes en in bakkerijen.

Maar, er zijn nog veel meer wafels mogelijk. Kijk maar eens op www.wafelijzer.eu.

 

 

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram