Bruine rijst is dé gezondste rijstsoort.
Het is de minst bewerkte en gepolijste rijstsoort van dit moment.
De gezondheidsvoordelen van bruine rijst zijn enorm. De zemelen in bruine rijst blijven intact, waardoor bruine rijst een bron van vezels, foliumzuur, ijzer, vitamine B2, vitamine E, kalium, fosfor, zink en vele mineralen, zoals koper en mangaan bevat.
Als je snel wilt afvallen, is het verstandig om de hardnekkige koolhydraten te mijden. Bruine rijst is een goede vervanger voor deze ongezonde koolhydraten, zoals pasta, witte rijst of aardappelen.
Zo, we hebben alle gezondheidsvoordelen van bruine rijst op een rij gezet. Maar welke gerechten kunnen er met bruine rijst worden gemaakt?
Met dit recept kun je zeker je eigen foodtruck onderneming beginnen. Deze heerlijke bowl met gerookte zalm en advocado, past dan zeker op de menukaart!
Wat heb je nodig?
- 300g bruine snelkookrijst
- 50g cashewnoten
- 2 gele wortels
- 1 zakje chilivlokken
- 1 komkommer
- 2 limoenen
- 2 bosuien
- 2 zakjes wasabipasta
- 2 avocado’s
- 2x gerookte zalmsnippers
- 10g zwarte sesam
Hoe kook je de bruine rijst?
Bruine rijst koken is heel makkelijk.
Meet eerst af hoeveel rijst per persoon je nodig hebt en doe het in een pannetje. Voeg ruim water toe, breng het geheel aan de kook en draai het vuur laag wanneer het water borrelt. Laat de rijst rustig gaar worden. Dat duurt, afhankelijk van je rijst, vaak zo’n 20 tot 25 minuten. Proef regelmatig of de rijst al gaar is en zo ja, giet het af en doe de korrels terug in de pan. Laat nog een paar minuten stomen met de deksel op de pan voor een lekkere, luchtige rijst.
Doe de cashews met 100ml heet water in een hoge (maat)beker en laat weken. Schil of schrob de wortels eventueel en snijd ze in dunne plakjes.
Meng 2 snufjes chilivlokken of meer naar smaak met 2el lichte azijn, 1tl zout en 1/2tl suiker. Leg de komkommer op een snijplank en sla de komkommer met een zware pan of deegroller in stukken, en snijd dan in hapklare stukjes. Meng de komkommer met de dressing.
Rasp de limoenschil fijn en pers de limoenen uit. Snijd de witte delen van de bosuien in grove stukken en de groene delen in dunne ringen. Bewaar apart van elkaar. Meng de rijst met de limoenrasp, 2el limoensap en 2el olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de wasabi, de witte bosui, 2el limoensap of azijn, 2el olijfolie en een flinke snuf zout bij de cashewnoten en pureer glad met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en eventueel meer limoensap of azijn.
Halveer de avocado’s en verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel en snijd het in plakken. Verdeel de rijst over kommen, en verdeel de zalmsnippers, de avocado, de wortel en de komkommer erover. Besprenkel met de wasabidressing en bestrooi met de groene bosui en de sesam.
Enjoy!