Iedereen moet de hopplant kennen!

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram

recent

De beste bescherming voor de tafels in je restaurant

Waar gegeten wordt, wordt geknoeid. Of dat nou thuis is of in een restaurant of café. In de meeste gevallen is dit eenvoudig schoon...

Soep is populair tijdens de vakantie

Maar kun je deze vakantiesoep ook thuis maken? Als het om eten gaat, zijn er weinig dingen zo geruststellend als een goede kom soep. Soep...

Wat is het verschil tussen Brussels en Luikse wafels?

Wafels zijn een heerlijk dessert dat vaak wordt geassocieerd met België. Maar wist je dat er twee soorten wafels zijn die populair zijn in...

Waarom zijn groene smoothies goed voor je?

Groene smoothies worden steeds populairder geworden, en niet alleen onder gezondheidsbewuste mensen. Het zijn drankjes die gemaakt zijn van bladgroenten, fruit en water of...

Zo onderscheid je jouw horecazaak van de rest

Als horecazaak kan het lastig zijn om jezelf te blijven onderscheiden van de concurrentie. Vooral omdat er steeds meer nieuwe hippe tentjes bijkomen en...

Het is niet noodzakelijk dat iedereen de hopplant kent. Hopplanten zijn een belangrijk ingrediënt in bier, maar niet iedereen hoeft zich daarmee bezig te houden of er bekend mee te zijn. Net zoals je niet hoeft te weten hoe aardappelen groeien om aardappels te eten, hoef je niet te weten hoe hopplanten groeien om van bier te genieten.

Als je geïnteresseerd bent in het brouwen van bier of gewoon meer wilt weten over de planten die erin verwerkt zijn, is het zeker de moeite waard om meer te leren over hop en hoe het wordt gebruikt in het brouwproces. Maar als je dat niet bent, is het geen probleem om de hopplant niet te kennen.

Waar groeit de beste hop?
De beste hop groeit in koele, vochtige klimaten waar er genoeg zonlicht is. Dit betekent dat hop vaak groeit goed in gebieden zoals de Pacific Northwest van de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De specifieke omgeving en klimaatcondities zijn echter erg belangrijk voor de groei van hop en kunnen variëren, dus er is geen enkele plek die universeel de beste is voor hopteelt.

 

Unieke kenmerken van hop

Er zijn enkele unieke kenmerken van hop waardoor het zich onderscheidt van andere planten. Ten eerste is hop een tweejarige plant, wat betekent dat het twee jaar nodig heeft om zijn levenscyclus te voltooien. Ten tweede produceert hop een unieke bloem die wordt gebruikt in de brouwerijindustrie om bier te maken. Deze bloem, ook wel een hopstrobal genoemd, bevat lupulinen, een stof die bier zijn bittere smaak geeft en het houdbaar maakt. Ten derde kan hop groeien tot wel vijftien meter hoog, wat het tot een van de hoogste tweejarige planten maakt.

 

Zelf hop kweken in de tuin!

Je kunt zelf hop kweken in je tuin als je een geschikte plek hebt om de planten te laten groeien en bereid bent om tijd en zorg te besteden aan het kweken en onderhouden van de planten. Hop groeit het best in een koele, vochtige omgeving en heeft lange ranken die klimmen langs andere planten of objecten.

Om te beginnen met het kweken van hop in je tuin, heb je het volgende nodig:

  • Zaden of stekjes van de hopsoort die je wilt kweken
  • Potgrond of andere goed doorlatende grond
  • Potten of kleine plantenbakken om de hop in te kweken
  • Een stevige, rechte steun, zoals een schutting of hek, waaraan de hopranken kunnen klimmen

Volg de onderstaande stappen om hop te kweken in je tuin:

  1. Kies een geschikte plek in je tuin om de hop te kweken. Zorg ervoor dat de plek voldoende licht krijgt en beschut is tegen wind en felle zon.
  2. Bereid de grond voor door compost of mest toe te voegen en de grond los te maken. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is, zodat de wortels van de hopplanten voldoende lucht en water krijgen.
  3. Plant de zaden of stekjes volgens de aanwijzingen op het pakje. Zorg ervoor dat de planten voldoende ruimte hebben om te groeien en plaats ze zo dicht mogelijk bij de steun zodat de hopranken gemakkelijk kunnen klimmen.
  4. Geef de hopplanten voldoende water en zorg dat de grond vochtig blijft. Het is aan te raden om de planten een keer per week te bemesten om hun groei te stimuleren.
  5. Snoei de hopranken regelmatig om ze onder controle te houden en te voorkomen dat ze te veel energie verliezen aan het maken van zijtakken. Dit kan het beste in het vroege voorjaar gedaan worden, voordat de ranken gaan groeien.

related posts

author

Emma Hayes

There I was in a hot yoga studio with plenty of bright natural light and bending myself into pretzel like positions for the very first time.

instagram